Żałoba
71 340 50 50
pn-pt: 9-19, so: 9-16, nd: nieczynne
e-Gazele Biznesu 2015, 2017 i 2019 - Traveliada.pl
GWARANCJA UDANYCH I BEZPIECZNYCH WAKACJI
Polska Izba Turystyki Referencje Dyplomy
  • Traveliada.pl 
  • Hotele 
  • Wyspy Zielonego Przylądka 
  • > Górale z Sontonton - wycieczka

    Górale z Sontonton - wycieczka

    standard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelu

    Górale z Sontonton - wycieczka

    MINDELO - KRATER COVA - CRUZINHA DE GARCA - FONTAINHAS - PONTA DO SOL - RIBEIRA DO PAUL - PICO DA CRUZ - NORTE - TOPE DE COROA - SANTA MARIA

    Wspaniała przygoda, niecodzienne krajobrazy, odkrywanie dla siebie miejsc, gdzie dotarli tylko nieliczni, dwa tygodnie blisko egzotycznej natury, która na Wyspach Zielonego Przylądka objawia się w sposób wyjątkowy. Program trekkingowy koncentruje się na wyspie Santo Antao, pustynnej w części południowej, a na północy zachwycającej górami dochodzącymi do 1800 m. Ta druga, co do wielkości wyspa archipelagu zachwyca dzikimi szczytami i głębokimi dolinami. Wycieczka jest idealnym wyborem dla wszystkich ciekawych świata i przedkładających kontakt z naturą nad codzienne wygody. Trasa realizowana jest w małych grupach do 10 osób.

    Program:

    1. DZIEŃ
    Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Wyjście na kolację do restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

    2. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer na lotnisko, przelot na wyspę Sao Vicente. Przejazd do MINDELO – miasta gdzie urodziła się Cesaria Evora, kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja w lokalnej restauracji przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.

    3. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao (ok. 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękne widoki na wyspę Sao Vicente. Spotkanie z przewodnikiem. Przejazd do krateru COVA. Trekking do punktu widokowego nad doliną Paul. Roztacza się stąd widok na uprawy trzciny cukrowej, drzewa chlebowe i bananowce. Skały mienią się wieloma barwami, dzięki różnorodnym minerałom wchodzących w ich skład. Obiad w formie suchego prowiantu. Przejazd do Espongeiro, skąd bagaże zostaną zawiezione do miejsca noclegu. Trekking do Caibros. Czas przejścia: ok. 5 godz., poziom: średni (+100/-1300). Zakwaterowanie w małym pensjonacie, kolacja, nocleg.

    4. DZIEŃ
    Śniadanie. Załadunek bagaży na samochód i przewiezienie do kolejnego miejsca noclegu. Trekking dawnym szlakiem handlowym do CRUZINHA DE GARCA, małej wioski rybackiej, z przerwą na obiad w formie suchego prowiantu. Czas przejścia: ok. 5 godz.; poziom: średni (+600/ -900). Zakwaterowanie w małym pensjonacie, czas wolny. Kolacja, nocleg.

    5. DZIEŃ
    Śniadanie. Nadanie bagażu do kolejnego miejsca zakwaterowania. Trekking wzdłuż klifu do Ponta do Sol z przerwą na obiad w formie suchego prowiantu. Na szlaku zwiedzanie FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych, położonych malowniczo na zboczach góry, przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Czas przejścia: ok. 5 godz.; poziom: średnio/trudny (+700/ - 700). Zakwaterowanie w pensjonacie w PONTA DO SOL, czas wolny. Wyjście do restauracji na kolację. Powrót do pensjonatu, nocleg.

    6. DZIEŃ
    Śniadanie. Dzień wolny, czas na wypoczynek i indywidualne zwiedzanie okolicy. Posiłki we własnym zakresie.

    7. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie, przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer po wąwozie RIBEIRA DO PAUL słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego napoju alkoholowego – grogu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją grogu. Transfer bagażu do hotelu. Przejazd do Cabo da Ribeira. Trekking wśród malowniczych pól uprawnych pomarańczy, cytryn i innych owoców egzotycznych. Obiad w formie suchego prowiantu. Czas przejścia: ok. 5 godz.; poziom: średni (+200/ -700).  Zakwaterowanie w murowanych bungalowach w dolinie Paul. Czas wolny.  Kolacja, nocleg.

    8. DZIEŃ
    Śniadanie. Trekking na najwyższy szczyt wybrzeża wschodniego PICO DA CRUZ (1585 m. n. p. m.). Trasa prowadzi przez małą wioskę Santa Isabel, żyjącą swoim rytmem z dala od cywilizacji. Przerwa na obiad w formie suchego prowiantu. Powrót do miejsca zakwaterowania. Prowadząca tam górska droga wije się wśród gór i urwisk, sięgając niekiedy ponad poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie, a droga uważana za jedną z najpiękniejszych w świecie. Czas przejścia: 7 godz.; poziom: trudny (+1600/ -200). Czas wolny. Kolacja, nocleg.

    9. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer drogą nadmorską przez Porto Novo do Cha de Morte, na dziką i mało znaną zachodnią część wyspy. Trekking z Cha de Morte do Alto Mira wśród ciekawych form skalnych, porównywanych do pióropusza indiańskiego. Obiad w formie suchego prowiantu. Czas przejścia: 3 godz.; poziom: łatwy/średni (+600/ -400). Zakwaterowanie w małym pensjonacie. Czas wolny. Kolacja, nocleg.

    10. DZIEŃ
    Śniadanie. Trekking do Ribeira da Cruz. Obiad w formie suchego prowiantu. Transfer do NORTE z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Woda jest tu dowożona do mieszkańców ciężarówkami i limitowana, (ok. 3 l/dzień/os.). Czas przejścia: 5 godz.; poziom: średni (+200/ -1000). Zakwaterowanie w małym pensjonacie. Czas wolny. Kolacja, nocleg.

    11. DZIEŃ
    Śniadanie. Trekking na najwyższy szczyt wyspy pochodzenia wulkanicznego TOPE DE COROA (1979 m. n. p. m.), z pięknymi widokami na zachodnie wybrzeże. Obiad w formie suchego prowiantu. Powrót do pensjonatu. Czas przejścia: 7 godz.; poziom trudny (+1300/ -1300). Podwieczorek składający się z kawy i ciastka. Czas wolny. Kolacja, nocleg.

    12. DZIEŃ
    Wczesny transfer drogą prowadzącą wzdłuż wybrzeża do Porto Novo. Śniadanie. Promowanie na wyspę Sao Vicente do Mindelo. Spacer po mieście. Obiad w restauracji. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal. Transfer do SANTA MARIA. Zakwaterowanie w wybranym hotelu, nocleg.

    13-14. DZIEŃ
    Śniadanie. Czas wolny na plażowanie lub na indywidualne zwiedzanie.

    15. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
     
    Zakwaterowanie:
    14 noclegów w hotelach hotele**/*** (4 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 1 w Caibros, 1 w Cruzinha, 2 w Ponta do Sol, 2 w Dolinie Paul, 1 w Alto Mira, 2 w Norte, w Santa Maria i Mindelo). Pokoje 2-os. z łazienkami. Pozostałe noclegi w małych pensjonatach u mieszkańców wyspy: skromne pokoje, łazienki i toalety wspólne, brak dostępu do ciepłej wody, w Norte brak pokoi 1-os.

    Wyżywienie:
    FB oferuje:
    serwowane śniadania, obiady i kolacje. Napoje do obiadów i kolacji dodatkowo płatne.

    Cena zawiera:
    przelot na trasie: Warszawa-Sal-Warszawa, transfery prywatnymi mini-busami, przeprawę promową Mindelo - Porto Novo – Mindelo, opiekę pilota, ubezpieczenie KL i NW, noclegi wyżywienie wg pgoramu.

    Cena nie zawiera:
    Wizy (150 PLN/os), obowiązkowej opłaty za przeloty wewnętrzne (ok. 180 EUR - ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie), wydatków własnych.

    Opinie klientów dotyczące hotelu

    Średnia wszystkich ocen:  /10

    Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym hotelu.
    + dodaj opinie

    Zdjęcia z hotelu: Górale z Sontonton - wycieczka

    Opinie o hotelu
     
    ZADZWOŃ
    infolinia: 71 340 50 50
    Zostaw nr - oddzwonimy
    ODWIEDŹ NAS
    Nasi doradcy pomogą Państwu
    w doborze najlepszej oferty
    Odwiedź nasz salon
    KONTAKT
    Nasi konsultanci chętnie
    odpowiedzą na pytania
    Napisz do nas
    NEWSLETTER
    Informacje o promocjach i nowościach na Twoją skrzynkę
    Akceptujemy płatności kartami:
    Opublikowane na stronach www.traveliada.pl ceny lub informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
    OFERTA
    DNIA
    PROMOCJE