71 340 50 50
pn-pt: 9-19, so: 9-16, nd: nieczynne
e-Gazele Biznesu 2015, 2017 i 2019 - Traveliada.pl
GWARANCJA UDANYCH I BEZPIECZNYCH WAKACJI
Polska Izba Turystyki Referencje Dyplomy
  • Traveliada.pl 
  • Hotele 
  • Francja 
  • > Prowansja Pełna Smaku - wycieczka objazdowa

    Prowansja Pełna Smaku - wycieczka objazdowa

    standard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelu

    Prowansja Pełna Smaku
    Znakomite połączenie wycieczki objazdowej z wczasami! 5 noclegów w kameralnym hotelu z basenem w centrum Prowansji, blisko legendarnego Awinionu. Codziennie w programie najpiękniejsze zakątki Prowansji, pełne wrażeń dni w regionie słońca, wina, historii i doskonałej kuchni. W cenie 2 kolacje w hotelu, podczas których serwowane będą takie przysmaki, jak prowansalska zupa rybna, lokalne przystawki, białe i różowe wino. Jednym z deserów będzie crème brûlée à la lavande! Bardzo ciekawy i urozmaicony autorski program, przygotowany z myślą o pasjonatach Francji, którzy pragną poznać jej najpiękniejsze regiony.

    Trasa:
    SAINT ANDIOL - BEAUMES DE VENISE - GIGONDAS - SAINT REMY DE PROVENCE - LES BAUX DE PROVENCE - PONT DU GARD - CHATEAUNEUF DU PAPE - L`ISLE SUR LA SORGUE - FONTAINE DE VAUCLOUSE - GORDES - LOURMARIN - BONNIEUX - LACOSTE - MENERBES - OPPEDE - AWINiON

    Program:

    1. DZIEŃ
    Zbiórka uczestników. Wyjazd do Francji.

    2. DZIEŃ
    Przyjazd do SAINT ANDIOL, położonego w sercu Prowansji, w dolinie Durance. Zakwaterowanie w hotelu Lou Mistralou. Czas wolny na odpoczynek, kolacja, nocleg.

    3. DZIEŃ
    Śniadanie. Wyjazd do BEAUMES DE VENISE. Wizyta na kolorowym i pachnącym miejscowym targu. Beaumes de Venise słynie z wyśmienitych win, przede wszystkim ze słodkiego muskatu o aromacie cytrusów i posmaku rodzynek, pijanego jako chłodny aperitif. Degustacja wina w miejscowej winnicy. Przejazd do Le Moulin à huile de la Balméenne, młyna gdzie tłoczy się oliwę. Zwiedzanie młyna i degustacja oliwy, zielonych oliwek i tapenade - pasty z oliwek, kaparów i anchois. Przejazd do miasteczka GIGONDAS cenionego za bogate w smaku wino. Powrót do hotelu i nocleg.

    4. DZIEŃ
    Wczesne śniadanie. Przejazd do SAINT REMY DE PROVENCE położonego u podnóża mini-szczytów Alpilles. W historię tego miasta wpisały się dwie wielkie postacie - Vincent van Gogh i Nostradamus. Zwiedzanie: klasztor St-Paul-de-Mousole, w którym przebywał van Gogh po obcięciu sobie ucha; Glanum - ruiny rzymskiego miasta. Następnie wyjazd do LES BAUX DE PROVENCE, miasta leżącego na odnodze wapiennego pasma górskiego Alpilles. Największą atrakcją tej miejscowości są ruiny zamku-twierdzy wzniesionego na grzbiecie skalnym przez Panów Baux, uważających się za potomków Baltazara, jednego z Trzech Króli. Przejazd do PONT DU GARD - trzypiętrowego odcinka rzymskiego akweduktu biegnącego z Uzès do Nîmes, przerzuconego nad rzeką Gardon. Następnie wyjazd do CHATEAUNEUF DU PAPE - z winnic tego małego miasteczka pochodzi najsławniejsze wino Côtes-du-Rhône. Spacer po Châteauneuf i degustacja wina w tutejszych piwnicach. Powrót do hotelu, nocleg.

    5. DZIEŃ
    Śniadanie. Wyjazd do poprzecinanego licznymi kanałami L'ISLE SUR LA SORGUE. Krótka przechadzka po miasteczku opisanym w książce "Hotel Pastis" Petera Mayle'a; zwiedzanie kościoła Notre-Dame-des-Anges. Przejazd do FONTAINE DE VAUCLOUSE, gdzie zobaczyć można jeden z cudów Prowansji - źródło rzeki Sorgue, zimą i wiosną wytryskujące z ogromną siłą z głębokiej rozpadliny nad miastem i od razu stające się rzeką. Spacer wzdłuż rzeki, wizyta w młynie produkującym papier czerpany. Następnie wyjazd do GORDES, malowniczej miejscowości położonej tarasowo wokół góry, na której szczycie wznosi się renesansowy zamek z XVI w. Czas wolny. Może to dobry moment na spróbowanie pastis...? Ten pachnący anyżkiem trunek to jeden ze smaków Prowansji. Podawany z kostkami lodu i wodą jest idealny na gorące popołudnie. Spacer po LOURMARIN, umieszczonym na liście najpiękniejszych miasteczek Francji. Wizyta na miejscowym cmentarzu, gdzie pochowany został najbardziej znany mieszkaniec Lourmarin - Albert Camus. Wizyta w La Ferme de Gerbaud, gospodarstwie specjalizującym się w uprawie aromatycznych ziół: tymianku, rozmarynu, szałwii, cząbru, oregano i lawendy. Na zakończenie spaceru po pachnących polach możliwość zakupu słynnej mieszanki prowansalskich ziół, lawendy i aromatyzowanej oliwy. Powrót do hotelu, nocleg.

    6. DZIEŃ
    Śniadanie. Wypoczynek w hotelu. Dla chętnych wycieczka fakultatywna (za dodatkową opłatą na miejscu) do Villages Perches w masywie Luberon. Program wycieczki: krótka wizyta w położonym na wzgórzu BONNIEUX, z piękną zabudową, licznymi placykami i brukowanymi uliczkami. Z miasta rozpościera się przepiękna panorama na okoliczne wzniesienia, winnice, kolorowe pola i sady owocowe. Przejazd do LACOSTE, którego mieszkańcem był markiz de Sade. Ruiny zamku, który zamieszkiwał markiz, są aktualnie własnością słynnego projektanta i stylisty - Pierre'a Cardina. Wyjazd do pięknego MENERBES, nad którym góruje zamek. Miejscowość zyskała sławę dzięki książkom Petera Mayle'a. Czas wolny w malowniczym OPPEDE. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.

    7. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przyjazd do AWINIONU - miasta położonego na lewym brzegu Rodanu, otoczonego w całości średniowiecznymi murami obronnymi, dawnej siedziby arcybiskupów i papieży. Dziewięciogodzinne zwiedzanie miasta: majestatyczny Pałac Papieży, romańska katedra Notre-Dame, znany z piosenki most Saint Benezet, malowniczy Place Crillon, Place d'Horloge - centralny punkt miasta, z teatrem, ratuszem, licznymi restauracjami, barami i kawiarniami. Kolacja. Wyjazd do Polski.

    8. DZIEŃ
    Przyjazd do Polski.

    Wydarzenia:
    23 września - Święto Gastronomii.

    Zakwaterowanie:
    hotel Lou Mistralolu ** (5 noclegów), z basenem, restauracją i tarasem (www.lou-mistralou.com); 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami

    Wyżywienie:
    BB oferuje:
    5 śniadań + dodatkowo 2 kolacje w hotelu + 1 kolacja w restauracji typu Flunch (zgodnie z programem). 

    Uwaga:
    Dopłata do wycieczki fakultatywnej w 6. dniu: ok. 16 EUR/os.(nie zawiera biletów wstępu i dodatkowych opłat: ok. 10 EUR, wymagane min. 25 osób)

    Cena zawiera:
    przejazd komfortowym autokarem, opiekę pilota, ubezpieczenie KL i NNW, noclegi, wyżywienie wg programu.

    Cena nie zawiera:
    biletów wstępu i lokalnych przewodników oraz degustacji (ok. 100 €/os.), wydatków własnych

    Opinie klientów dotyczące hotelu

    Średnia wszystkich ocen:  /10

    Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym hotelu.
    + dodaj opinie

    Zdjęcia z hotelu: Prowansja Pełna Smaku - wycieczka objazdowa

    Opinie o hotelu
     
    ZADZWOŃ
    infolinia: 71 340 50 50
    Zostaw nr - oddzwonimy
    ODWIEDŹ NAS
    Nasi doradcy pomogą Państwu
    w doborze najlepszej oferty
    Odwiedź nasz salon
    KONTAKT
    Nasi konsultanci chętnie
    odpowiedzą na pytania
    Napisz do nas
    NEWSLETTER
    Informacje o promocjach i nowościach na Twoją skrzynkę
    Akceptujemy płatności kartami:
    Opublikowane na stronach www.traveliada.pl ceny lub informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
    OFERTA
    DNIA
    PROMOCJE
    Rozpocznij rozmowę