Szlakiem włoskich smaków- wycieczka





Szlakiem włoskich smaków
Dzień 1.
Wylot z Poznania do Bolonii. Transfer z lotniska w Bolonii do hotelu w Parmie. Zakwaterowanie. Czas na indywidualne odkrywanie zakątków Parmy.
Dzień 2.
Śniadanie w hotelowej restauracji. Przejazd do malowniczej niziny padańskiej Bassa Parmense. Zwiedzanie sredniowiecznych piwnic gospodarstwa, w którym powstaje najlepsza szynka w regionie - Culatello di Zibello. Warsztaty kulinarne bazujące na różnych rodzajach mięsa. Lunch - degustacja stworzonych przez siebie dań. Powrót do Parmy. Zwiedzanie centrum miasta. Czas wolny. Nocleg w hotelu.
Dzień 3.
Śniadanie w hotelowej restauracji. Wykwaterowanie. Transfer do gospodarstwa, gdzie powstaje Parmigiano Reggiano „król wszystkich serów”. Ser twardy, o eleganckim, łagodnym smaku, wyrabiany z mleka owczego lub krowiego. Po drodze przystanek pod pięknym zamkiem Torrechiara Castle. Przejazd do kolejnego gospodarstwa, w którym powstaje słynna włoska szynka Prosciutto. Wizyta w winnicy Vini dei Colli di Parma. Lunch i degustacja wina oraz regionalnych produktów. Transfer do Modeny. Zwiedzanie głównych zabytków w miescie: Katedry, Pałacu Ducale oraz centralnego punktu miasta, którym jest Piazza Grande. Zwiedzanie Galerii Estense. Wizyta w miejscu, w którym powstaje tradycyjny ocet balsamiczny. Lunch z degustacją lokalnych produktów. Po południu przejazd do Bolonii. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Nocleg w hotelu.
Dzień 4.
Śniadanie w hotelowej restauracji. Warsztaty kulinarne w sławnym centrum kulinarnym w Bolonii. Nauka perfekcyjnego tortellini i innych rodzajów pasty. Lunch - degustacja przygotowanych dań. Po południu zwiedzanie centrum miasta skoncentrowane na sklepach dla smakoszy połączone z degustacją. Bologna la Dotta, la Rossa, la Grassa - powtarzają niestrudzenie przewodniki. Bolonia uczona - bo jest siedzibą najstarszego w Europie uniwersytetu założonego w 1088 r. Bolonia czerwona - bo region Emilia-Romagna, którego jest stolicą, od zawsze sympatyzował z partią komunistyczną. Bolonia Tłusta - bo zdaniem koneserów włoskiej kuchni skosztujemy tu najlepszych potraw na półwyspie. Tradycja kulinarna sięga sredniowiecza. Eksperymentowaniu przy garnkach sprzyjała uczelnia, na którą zjeżdżali studenci i profesorowie z całej Europy, przywożąc nowe przepisy i jedzeniowe zwyczaje. W XIV w. naliczono tu 150 trattorii. W Bolonii je się więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat! Pożegnalna kolacja. Powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 5.
Transfer na lotnisko w Bolonii i powrót do Poznania.
Zakwaterowanie:
2 noclegi w hotelu 3* B&B w Parmie
2 noclegi w hotelu 4* B&B w Bolonii
Wyżywienie:
HB oferuje: śniadania i obiadokolacje.
Cena zawiera:
przelot, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie, wyżywienie wg oferty, opiekę polskiego rezydenta, transfery zgodnie z programem, ubezpieczenie KL i NW, 1x warsztaty kulinarne Parma, zwiedzanie zgodnie z programem, degustacje zgodnie z programem, posiłki z napojami zgodnie z programem.
Cena nie zawiera:
opieki polskiego pilota i polskiego przewodnika, wydatków własnych.
Opinie klientów dotyczące hotelu
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym hotelu.