Żałoba
71 340 50 50
pn-pt: 9-19, so: 9-16, nd: nieczynne
e-Gazele Biznesu 2015, 2017 i 2019 - Traveliada.pl
GWARANCJA UDANYCH I BEZPIECZNYCH WAKACJI
Polska Izba Turystyki Referencje Dyplomy
  • Traveliada.pl 
  • Hotele 
  • Wyspy Zielonego Przylądka 
  • > Grog z Catchupą - wycieczka

    Grog z Catchupą - wycieczka

    standard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelu

    Grog z Catchupą - wycieczka

    MINDELO - RIBEIRA DAS PATAS - RIBEIRA ALTO MIRA - RIBEIRA DA CRUZ - NORTE - RIBEIRA GRANDE - KRATER COVA - FIGUEIRAL - PONTA DO SOL - FONTAINHAS - CRUZINHA DE GARCA - RIBEIRA DO PAUL - PRAIA - CIDADE VELHA - SAO DOMINGOS - ASSOMADA - SERRA MALAGUETA - TARRAFAL - CHA DAS CALDEIRAS - MOSTEIROS - SAO FILIPE - ACHADA MALVA - SANTA MARIA - PEDRA DE LUME - JEZIORO BURACONA

    Dwa tygodnie pięknej podróży po egzotycznych Wyspach Zielonego Przylądka. W programie aż 5 wysp, z których każda ma własną osobowość i każda ma wiele wspaniałych miejsc czekających na odkrycie. Wyprawa rozpoczyna się od wizyty na Sao Vicente, gdzie zachwyci Mindelo. Tu urodziła się Cesaria Evora, miasto zwane jest małą Brazylią od hucznie obchodzonego karnawału i jest jednym z najładniejszych na wyspach. Następna wyspa – Santo Antao, to ojczyzna grogu, ulubionej przez marynarzy lokalnej odmiany rumu. Pustynna w części południowej, na północy zachwyca górami dochodzącymi do 1800 m. Dalej trasa wiedzie na Santiago, największą wyspę archipelagu, najbardziej afrykańską w charakterze, ojczyznę funany. Santiago nazywana jest wyspą obfitości: są tu góry lasy, żyzne doliny, a także Cidade, dawna stolica wyspy, wpisana na Listę UNESCO. Fogo – czyli ogień, to najbardziej wulkaniczna wyspa archipelagu z majestatycznym Fogo do Pico i księżycowymi krajobrazami. Wycieczka kończy się na Sal – wyspie niekończących się plaż, słynnej z doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych.

    Program:

    1. DZIEŃ
    Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria, zakwaterowanie. Kolacja w restauracji w mieście. Powrót do hotelu, nocleg.

    2. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer na lotnisko, przelot na wyspę Sao Vicente. Przejazd do stolicy wyspy MINDELO - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się, kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Kolacja w lokalnej restauracji przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg

    3. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao (1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękny widok na wyspę Sao Vicente. Przejazd do hotelu w Porto Novo, zakwaterowanie. Wycieczka jeepami po zachodniej stronie wyspy, dzikiej i mało znanej. Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach i nielicznymi wyspami zieleni. Przejazd do RIBEIRA ALTO MIRA – wąwozu i wsi o tej samej nazwie. Obiad na farmie, okazja do poznania codziennego życia wyspy. Przejście do RIBEIRA DA CRUZ i NORTE z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Spacer u podnóża Tope de Coroa (ok. 1 godz.), najwyższego szczytu na wyspie. Transfer do Porto Novo via Sul. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Kolacja, nocleg.

    4. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do RIBEIRA GRANDE. Prowadząca tam górska droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając czasem poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Przejazd do KRATERU COVA. Spacer po polach uprawnych znajdujących się wewnątrz krateru. Transfer do Cha de Mato. Spacer po kanionach o widowiskowych formach skalnych. Przejazd do FIGUEIRAL, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananowymi i plantacjami trzciny cukrowej. Przerwa na obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. W przygotowaniu potrawy biorą udział także uczestnicy wyprawy, więc jest to jednocześnie fantastyczna lekcja gotowania. Przejście do Cha Das Pedras (ok. 3 godz., trasa łatwa).Transfer do PONTA DO SOL z portem rybackim, najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie w hotelu niedaleko portu. Czas wolny. Wyjście do malowniczo położonej restauracji Por de Sol Arte. Kolacja przy muzyce na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.

    5. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer do FONTAINHAS – uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry, przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Transfer do CRUZINHA DE GARCA, wioski rybackiej. Obiad w formie pikniku tuż przy plaży. Daniem głównym są ryby z grilla, przygotowane przy udziale uczestników wyprawy. Wypoczynek na plaży, kąpiel w oceanie. Powrót do hotelu, czas wolny, nocleg.

    6. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Vila Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer pop RIBEIRA DO PAUL, słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych, bananowców oraz produkcji lokalnego napoju alkoholowego – grogu. Wizyta w destylarni, połączona z degustacją. Transfer do Cabo da Ribeira i spacer doliną rolniczą, wśród malowniczych pól uprawnych (ok. 2 godz.). Transfer do Cha de Joao Vasco. Obiad na farmie produkującej eko produkty. Degustacja lokalnych produktów z możliwością zakupu. Przejazd wzdłuż wschodniego wybrzeża do Porto Novo via Janela. Promowanie na wyspę Sao Vicente, do Mindelo. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.

    7. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko i przelot na Santiago, największą wyspę archipelagu. Przejazd do hotelu w Praii. Zakwaterowanie, czas wolny. Kolacja, nocleg.

    8. DZIEŃ
    Śniadanie. Zwiedzania miasta PRAIA, malowniczo położonego na skalnym płaskowyżu. Poznanie historii, geografii i życia codziennego na wyspie. Przejazd do CIDADE VELHA, najstarszego miasta Archipelagu Zielonego Przylądka z ponad 500-letnią historią, wpisanego na Listę UNESCO, a także pierwszego europejskiego miasta w tropikach. Cidade Velha, które odwiedzili m.in. Krzysztof Kolumb i Vascoamma. Zwiedzanie starego miasta i ruin fortecy, gdzie byli przetrzymywali niewolnicy przed zaokrętowaniem na statki do Ameryki. Przerwa na lunch w formie suchego prowiantu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny, kolacja, nocleg.

    9. DZIEŃ
    Śniadanie. Całodzienna wycieczka po wyspie. Trasa rozpoczyna się w SAO DOMINGOS. Następnie droga prowadzi do ASSOMADA. Spacer po dynamicznie rozwijającym się miasteczku położonym w centrum wyspy, stanowiącym dobry punkt wypadowy na wycieczki. Wizyta na tętniącym życiem targowisku. Dalej przejazd przez góry SERRA MALAGUETA, skąd przy dobrej pogodzie można zobaczyć wyspę Fogo. Przejazd do TARRAFAL, obiad w restauracji rybnej nad morzem. Powrót do hotelu wzdłuż wschodniego wybrzeża. Kolacja, nocleg.

    10. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na Fogo. Wyspa sprawia wrażenie nieprzystępnej twierdzy, jest tu aktywny wulkan Pico do Fogo, z którego wydobywa się dym od czasu ostatniej erupcji w 1995 r. Przejazd do CHA DAS CALDEIRAS położonej na wulkanie drogą wśród stożków wulkanicznych i bloków zastygłej lawy. Obiad w formie suchego prowiantu. Wejście na szczyt małego wulkanu z lokalnym przewodnikiem (łatwa trasa, ok. 3 godz., niezbędne wygodne obuwie). Przejście do hotelu w Bangaeira, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

    11. DZIEŃ
    Śniadanie. Całodzienna wycieczka objazdowa po wyspie z przerwą w MOSTEIROS, drugim, co do wielkości mieście Fogo, zwanym również Igreja. Na trasie można podziwiać wiele interesujących gatunków roślin i plantacje kawy. Obiad nad morzem. Kąpiel w Salinas, zatoczkach, gdzie lawa uformowała naturalne baseny. Późnym popołudniem przejazd do SAO FILIPE, uważanego za najpiękniejsze miasteczko całego archipelagu. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

    12. DZIEŃ
    Śniadanie. Kontynuacja zwiedzania Sao Filipe, kolonialnego miasteczka, pełnego pastelowych domów w stylu sobrado – domów bogaczy, zbudowanych z szlachetnych gatunków drewna i kafelek sprowadzanych z Portugalii i zachodniej Afryki. Po południu transfer do ACHADA MALVA, rejonu rolniczego gdzie dojrzewają ananasy, truskawki i inne owoce. Spacer wśród pól uprawnych, poznanie sposobów nawadniania pól. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.

    13. DZIEŃ
    Śniadanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal, z międzylądowaniem na Santiago. Sal jest znana z pięknych piaszczystych plaż i doskonałych warunków do uprawiania sportów wodnych.  Zakwaterowanie w hotelu w SANTA MARIA, czas wolny. Kolacja w stylowej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

    14. DZIEŃ
    Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie: przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin - zbiorników, gdzie pozyskuje się sól poprzez odparowywanie wody morskiej. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad słonym jeziorem BURACONA, gdzie można zaobserwować zjawisko „magiczne oko” tworzone grą światła i wody. Powrót do hotelu, nocleg.

    15. DZIEŃ
    Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko. Wylot do Polski.  
     
    Zakwaterowanie:
    14 noclegów w hotelach**/*** (3 w Santa Maria, 1 w Mindelo, 1 w Porto Novo via Sul, 2 w Ponta do Sol, 1 w Mindelo, 1 w Praia, 2 w Cidade Velha, 1 w Bangaeira, 2 w Sao Filipe) - 2-os. pokoje z łazienkami.

    Wyżywienie:
    FB oferuje:
    14 śniadań, 8 obiadów (w tym 2 w formie suchego prowiantu), 11 kolacji (serwowane). Napoje do obiadów i kolacji dodatkowo płatne.

    Cena zawiera:
    przelot na trasie: Warszawa - Sal – Warszawa, przejazdy mini-busami, promowanie: Sao Vicente – Santo Antao – Sao Vicente, opiekę pilota, ubezpieczenie KL i NW.

    Cena nie zawiera:
    Wizy (150 PLN/os.), obowiązkowej opłaty za przeloty wewnętrzne (315 EUR - ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie), biletów wstępu i lokalnych przewodników (ok. 25 EUR), Wycieczki fakultatywnej po wyspie Sal (ok. 50 EUR), wydatków własnych.

    Opinie klientów dotyczące hotelu

    Średnia wszystkich ocen:  /10

    Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym hotelu.
    + dodaj opinie

    Zdjęcia z hotelu: Grog z Catchupą - wycieczka

    Opinie o hotelu
     
    ZADZWOŃ
    infolinia: 71 340 50 50
    Zostaw nr - oddzwonimy
    ODWIEDŹ NAS
    Nasi doradcy pomogą Państwu
    w doborze najlepszej oferty
    Odwiedź nasz salon
    KONTAKT
    Nasi konsultanci chętnie
    odpowiedzą na pytania
    Napisz do nas
    NEWSLETTER
    Informacje o promocjach i nowościach na Twoją skrzynkę
    Akceptujemy płatności kartami:
    Opublikowane na stronach www.traveliada.pl ceny lub informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
    OFERTA
    DNIA
    PROMOCJE